maatalous

Miten koronavirus näkyy maatiloilla, entä meillä?

Perus eläintenhoitotöihin eli arkiaskareisiin ruokintaan, siivoukseen, poikimisiin yms. ei vallitsevalla tilanteella ole vaikutusta. Päivittäiset työt siis sujuvat samaan malliin kuin ennenkin. Hygieniaa tietysti olemme lisänneet ja tilan ulkopuolisia ihmiskontakteja vältämme. Meillä on tilan rehut kivennäistä lukuun ottamatta omasta takaa, joten meidän ei tarvitse miettiä rehuteknisiä asioita, toisin kuin monen muun tilan, jolle tulee tasaisesti rehutoimituksia. Koska meillä on lihakarjaa, ei pihaamme pyrähdä maitoauto eikä siementäjä tai muu yhteistyökumppani päivittäin. Tämän vuoksi voimme olla aika omissa oloissamme.

Tilamme koon vuoksi minulla on ulkopuolinen osa-aikainen työpaikka ja me molemmat työskentelemme myös muuten tilamme ulkopuolella. Minä olen jäänyt suorittamaan omaa työtäni kotiin ja toiminimeni kautta suoritettavat lomitukset teen tarpeen mukaan toiselle tilalle. Lupauduin myös heidän mahdollisesti sairastuessaan päivittäiseen lomitukseen, jotta tilan toiminta ja eläintenhyvinvointi ei vaarannu. Otto puolestaan käy muualla töissä myös maa- ja metsätaloussektorilla, joten ihmisiä ei juurikaan hommissa tule vastaan. Pystymme siis työskentelemään hyvinkin normaalisti. Tämä on meille helpotus.

Suomessa on kuitenkin paljon tiloja, joissa on pieniä lapsi ja molemmat vanhemmat työskentelevät tiloilla. Toivon syvästi, että he pysyvät terveinä ja toimintakykyisinä, jotta päivittäiset askareet saadaan suoritettua, eikä Suomen ruokaturva vaarannu. Lisäksi toivon lomitusjärjestelmämme voivan kantaa edessä olevan taakan tai naapureiden hyppäävän tarpeen vaatiessa apuun. Suomalaiset oppivat varmasti lypsämään tai ajamaan traktoreilla, kun tilanne sitä vaatii. Rajojen sulkemisen vuoksi ongelmiin ovat joutumassa marjanviljelijämme sekä muut kausityötä tarvitsevat. Suomessa maatalouden parissa työskentelee yli 16 000 kausityöntekijää, jotka tulevat suurimmaksi osin ulkomailta. Jos sinä tämän lukija tiedät naapuritilasi ja huomaat avunhuudon, auta, se palvelee meitä kaikkia eteenpäin.

Tällä hetkellä maatiloilla valmistaudutaan seuraavaan kevääseen hankkimalla lannoitteita, polttoainetta ja muita kasvukaudelle tarvittavia asioita. Näitä kaikkia ei saa Suomesta, joten toivotaan, että kaikki viljelijät kerkeävät täyttämään varastonsa hyvissä ajoin ja korona ei vaikuttaisi tähän liikenteeseen. Näin ollen meillä on ruokaa ensi talvenakin.

Suurin huoli meillä nousi mummoista ja vaareista. Viimeviikolla ja varsinkin eilen hoidimme yhdessä sukulaistemme kanssa kuntoon vanhuksiemme tarpeet, jotta heidän ei tarvitsisi poistua kotoaan. Me saatiin meidän molempien sukujen vanhuksien asiat kuntoon. Samoin puhuimme naapureidemme kanssa toimintasuunnitelmasta ja tarpeen mukaan muiden auttamisesta. Vaikkei mummo tai vaari ole oma tai naapuri tuttu, muistetaan silti auttaa, jos vain pystymme.

3 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *