maatalous, nauta

Miksi meistä tuli viljelijöitä?

Suurin syy tähän kysymykseen on tahto. Me molemmat olemme opiskelleet maatalousalaa ja oma tilan pitäminen sekä omien päätöksien tekeminen on monelle maanviljelijälle se homman suola, niin myös meille. Minulla itselläni ei ollut kotitilaa, mutta olen pienestä pitäen halunnut omia lehmiä sekä olla viljelijä. Otto puolestaan on kotoisin Hämeenlinnasta maatilalta, jonka peltoja meillä on nytkin viljelyksessä.

Lehmiä meillä ei sitten ollut kummallakaan. Otolla ei sen puoleen myöskään kokemusta lehmistä niin paljoa. Minä olen työskennellyt vuodesta 2011 erilaisilla kotieläintiloilla, joten eläimet ja varsinkin lehmät ovat olleet melko suuri osa työelämääni ja sen kautta elämääni.

Kun aloimme Mustialassa agrologiopintoja suorittaessa miettimään, miten haluamme tulevaisuudessa viljellä ja millaisia viljelijöitä haluamme olla, tuli mieleen paljon erilaisia vaihtoehtoja, mutta se oli selvää, että haluaisimme eläimiä, ensisijaisesti nautoja. Alettiin tekemään kannattavuuslaskelmia ja miettimään vaihtoehtoja.

Parhaimmaksi ja meille sopivimmaksi ratkaisuksi muodostui emolehmät eli lihanaudat. Lisäksi päätimme siirtyä luomutuotantoon. Ensin lähdettiin siirtämään peltoja luomutuotantoon ja sen jälkeen alettiin tutkimaan emolehmämarkkinoita, vierailemaan erilasilla tiloilla sekä lukemaan ja kyselemään erilaisista vaihtoehdoista.

Monien pohdintojen, epäonnistumisien ja onnistumisien jälkeen meillä on nyt ensimmäinen poikimakausi käynnissä, valtavat silmäpussit silmien alla ja silti monesti hymy huulilla. Saamme päivittäin tehdä valintoja omasta ympäristöstämme, nähdä kättemme jäljen ja nauttia puhtaan luonnon tuoksusta.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *