maatalous

Kurkistus vasikoiden kasvuun, onnistumisiin ja kehityskohteisiin.

Vuosi 2021 oli meille vasikoiden kasvatuksen kannalta mielestäni hyvä.

Vasikoiden vieroitus 2021 tulokset:

Kaikki keväällä 2021 syntyneet (6.3–19.4.2021) syntyneet vasikat vieroitettiin meillä 16.10.2021 laidunkauden päättyessä. Vasikoiden ikähaarukka oli tällöin 224–180 päivää. Vasikoiden keski-ikä oli vieroitettaessa 207 päivää. Vasikoita kaiken kaikkiaan 33, joista 18 sonnivasikoita ja 14 lehmävasikoita. Vasikoissa kahdet sekakaksoset ja yksi härkä (kyyttö-angus risteytys).

Vasikoista kuusi kappaletta oli anguksia. Kaikki yhtä lukuun ottamatta angushiehojen vasikoita, joista kolme sonni vasikkaa ja kaksi lehmävasikkaa, lisäksi yksi toisen kerran poikineen sonnivasikka. Loput lehmä ja sonnivasikat ovat risteytyksiä, joko niin että niiden emä on angus ja isä meidän simmental sonnimme Reino tai emä simmental ja isä angus sonnimme Pyry.

Meillä jotkin emot antavat toisten vasikoiden käydä ryöstämässä maitoa. Tätä tekevät vasikat ja sallivat emot ovat aika hyvin meidän tiedossa. Tämän vuoksi joidenkin emo-ominaisuuksien kanssa pitää tarkkaillessa olla hiukan joustava, sillä sen emon kaikki maito ei päädy omalle vasikalle, kun taas joidenkin emojen maito ei kokonaisuudessaan riitä omalle vasikalle.

Jakauma näissä menee seuraavalla tavalla:

Emä simmental, isä angus: 15, joista lehmävasikoita 6 kpl ja sonnivasikoita 9 kpl.

Emä angus, isä simmental: 11, joista lehmävasikoita 7 kpl ja sonnivasikoita 4 kpl.

Emä kyyttö, isä angus: 1 kpl härkä.

Vieroitettessa vasikoiden keskipaino oli 361,94 kg. Sonnivasikoiden keskipaino 390,5 kg ja lehmävasikoiden 327,67 kg.

Painavin sonnivasikka oli Tauno, jonka kohdalla vaaka näytti 455 kg. Painavin lehmävasikka oli Tonni, joka painoi 356 kg.

Vuonna 2020 vieroitettaessa sonnivasikoiden keskipaino oli 354,5 kg ja lehmävasikoiden 353,8. Silloin lehmävasikat vieroitettiin muutama viikko sonneja myöhemmin ja viikkoa myöhemmin kuin tänä vuonna.

Vasikoiden päiväkasvu (sis. syntymäpaino) oli keskimäärin 1,75 kg/pv. Sonnivasikoiden päiväkasvujen keskiarvo oli 1,89 kg/pv ja lehmävasikoiden 1,59/pv.

Vuonna 2020 sonnivasikoiden keskiarvo (sis. syntymäpaino) oli 1,79 kg/pv ja lehmävasikoilla 1,64 kg/pv.

Päiväkasvujen keskiarvo ilman syntymäpainoa oli 1,54 kg/pv. Sonnivasikoiden päiväkasvujen keskiarvo oli 1,67 kg/ pv ja lehmävasikoiden 1,39 kg/pv.

Vuonna 2020 sonnivasikoiden keskiarvo ilman syntymäpainoa oli 1,58 kg/pv ja lehmävasikoilla 1,44 kg/pv.

Kokonaisyhteenvetona olemme tyytyväisiä, saimme vasikoista tasaisempia lyhyemmän poikimakauden ansiosta, jolloin ne ovat voineet hyödyntää kasvupotentiaaliaan laidunkaudella.

Tulevaisuutta ajatellen…

Tulevaisuudessa olemme edelleen kiinnostuneita tuottamaan risteytysvasikoita, sillä niiden kasvu ja elinvoima miellyttävät meistä molempia. Odotamme kovasti niiden saavamme vasikoistamme sonnikasvattamon kasvatustulokset ja ruoholuokitukset, jolloin voimme todella tarkkailla tuottamamme lihan laatua ja määrää sekä potentiaalia.

Pohdinnassa tietenkin ajatus tämäön vuoden risteytysten osalta risteytysten suunnasta, sillä meille tappiollisempia suuren isärodun lisän puuttuessa, ovat meiltä lähteneet simmentalemojen vasikat, joiden isä oli angussonnimme Pyry. Sen sijaan angusemojen vasikat, joiden isä simmentalsonnimme Reino on, saavat suuren rodun lisän meiltä lähtiessä. Milenkiintoista meidän näkökulmastamme asiassa on se, että simmentalien vasikat olivat keskimäärin painavampia ja omasivat korkeamman päiväkasvun kuin hinnaltaan arvokkaamat anguslehmien vasikat.

Suurin risteytystä koskeva tulevaisuuden kysymys on siis, että kannattaako meidän risteyttää tulevaisuudessa simmentalemoja anguksella, vaikka kasvaupotentiaali olisi korkeampi, jos tämä ei vasikasta saatavassa hinnassa näy? Toinen pohdinnallinen asia on, että kannattaako nämä vasikat vain suosiolla kasvattaa itse teuraaksi asti?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *