Naudan ruhon osat ja niiden käyttö
Muiden eläinlajien tapaan, nauta tarjoaa kokkaajalle rajattomat mahdollisuudet nopeista alkuruuista aina vuorokauden valmisettavaan rosvopaistiin. Nauta soveltuu myös nautittavaksi eri kypsyyasteissa antaen laajentaen entisestään kokkaus ja nautinto mahdollisuuksia.
Tällä sivulla ajattelin avata teille eri osien ominaisuuksia ja kokkausmahdollisuuksia sekä (tarjota vinkkejä hyviin resepteihin. ) -tulossa myöhemmin. Esittelen vain meidän myymälästämme löytyvät tuotteet.
Sisäfile
Sisäfile leikataan selkärangan sisäpuolelta lantion päästä nautaa. Se on vähärasvainen ruhon murein osa, jolla on helppo kruunata illallinen. Sisäfile valmistetaan yleensä pihveinä tai kokonaisena.
T-luupihvi
Naudan selän takaosasta leikattu T:n muotoisella luulla varaustettu pihvi, joka sisältää sekä sisä-, että ulkofilettä. Suosittelen pintojen kiinni paistamista, jonka jälkeen toivotun lämpötilan hakemista uunissa tai grillissä.
Ulkofile
Selkärangan ulkopuolelta leikattava pitkä murea lihas. Valmistetaan yleensä pihveinä tai kokonaisena.
Tomahawk
Naudan selän etuosasta leikuttu luullinen pihvi, jossa ulkofilettä/entrecotea. Pala kylkiluuta kruunaa tämän grillattavan lihan.
Entrecote
Entrecoteksi kutsutaan ulkofileen loppupäätä ennen etuselkää. Ulkofilettä rasvaisempi erinomainen grilliliha.
Niska
Nimensä mukaisesti niskasta. Soveltuu monipuolisesti ruoanlaittoon, mutta vaatii aikaa hauduttamiseen. Esikypsytyksen jälkeen erinomainen liha myös grilliin ja pannulle.
Brisket
Naudan luuttomaksi leikattua rintaa. Vaatii pitkän valmistuajan. Hyviä ohjeita paljon netissä, esimerkiksi Brisketin valmistaminen grillissä – Poppamies. Voidaan myös muun kyspsentämisen jälkeen vielä keittää mausteliemessä ja repiä nyhtöbrisketiksi.
Picanha
Ulkofileen ja ulkopaistin välinen lihas, jonka toisella puolella makurasva. Loistava grillattava ja grillauksen jälkeen pihveiksi leikattuna helppo tarjottava.
Flank Steak
Murea, naudan kupeesta leikattu ohut pihvityyppinen liha. Parhaillaan Nopealla molemmin puolisella pintojen kiinni paistamisella ja pienellä kypsennyksellä, vetäytymisen jälkeen ohuiksi siivuiksi leikattuna.
Skirt Steak ja Inside steak
Naudan kyljestä leikattava kapea pitkä lihas, joka voidaan paistaa sellaisenaan pannulla tai grillissä tai leikata valmiiksi pihveiksi. Sopii erinomaisesti myös liharullaan tai kääryleisiin.
Flat Iron Steak
Pitkä naudan lavasta leikattu lihas, joka sopii erinomaisesti niin pannulle kuin grilliinkin.
Hanger Steak
Naudan sisäelimet selkärankaan kiinnittävä lihas. Voimakkaan makuinen murea lihas, josta siistimisvaiheessa tulee poistaa lihasten keskellä kulkeva kalvo. Näin kokottavaksi saa kaksi pitkää palaa.
Tri-tip
Kupeen, paistien ja ulkofileen takapään välistä leikattu kolmon mallinen lihas, joka tunnetaan myös nimellä maminha. Suositellaan valmistettavan kokonaisena.
Petite tender
Pitkulainen ja murea naudan lavasta leikattu lihas. Valmistetaan fileiden tyyliin.
Bavette
Ohut naudan kuppeesta leikattu murea lihas. Grillattavaksi kokonaisena tai käytettäväksi liharullaan, pihveihin tai kääryleisiin. sopii erinomaisesti myös pataruokiin maistuvan rasvan ansiosta.
Short Ribs
Kulkiluupaloja pätkittyinä ja lihan ympäröiminä. Ssuositektavaa eskeittää tai hauduttaa ennen kuumassa grillissä tai uunissa viimeistelyä.
Paahtopaisti
Murea paisti naudan takapäästä. Sopii erinomaisesti kokonaisena valmistettavaksi. Ehdottomasti paras paisti kuivalihan valmistukseen. Kuivalihan valmistukseen suosittelen Kuivalihakundin ohjeita.
Ulkopaisti
Naudan takapään uloin paisti, joka vaatii hiukan muita pidemmän ja hitaamman kypsytysajan. Sopii kokonaisena valmistettavan lisäksi valmistettavaksi paloina, suikaleina jne.
Kulmapaisti
Naudan takapäästä ulkopaistin kyljestä leikattu paisti. Hyvin samantapainen valmistettava kuin ulkopaisti.
Sisäpaisti
Murein naudan takapäästä leikattavista paisteista. Sopii erinomaisesti kokonaisena uuniin tai pihveiksi leikattuna grilliin. Voidaan nuijia myös lehtipihveiksi.
Paistisuikale
Meillä paistisuikaleet on leikattu ulko- ja kulmapaisteista.
Paistikuutio
Meillä paistikuutiot on leikattu lavasta.
Osso buco
Luullinen potkakiekko. Sopii erinomaisesti pataruokiin, lihaliemen valmistukseen, haudutukseen ja esikeitettynä grilliin tai pannulle.
Poski
Naudan posket vaativat pitkän haudutuksen ja ovat parhaimmillaan melko tuhdissa liemessä.
Maksa
Makdsan voi leikata, paloiksi, pihveiksi tai valmistaa kohmeisesta maksasta ohueksi hyölätyiksi vuoluista niin pannulla kuin grillissä.
Sydän
Sydän sopii keitettäväksi, savustettavaksi tai vaikka grilliin.
Kieli
Kieli sopii keitettäväksi ja savustettavaksi. Tarjoillaan viipaloituna.
Munuainen
Munuainen sopii hyvin pannulla paistettvaksi tai kastikkeeseen. Muista liottaa ja huuhdella hyvin ennen valmistusta.
Häntä
Nivelin kohdalta katkottu häntä sopii hyvin mm. lihaluuliemen valmistukseen.